Take a fresh look at your lifestyle.

Νέος ΚΟΚ: Τι προβλέπει για ηλεκτρικά πατίνια και πρόστιμα

0 0

Της Μαρίας Μόσχου

Λεπτομερείς κανόνες κυκλοφορίας που πρέπει να ακολουθούν όσοι οδηγούν ηλεκτρικά πατίνια και κάθε λογής παρόμοια οχήματα, τα οποία αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα, εισάγονται στον νέο ΚΟΚ με νομοσχέδιο που αφορά στην Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και τη Μικροκινητικότητα.

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο μειώνεται στο ήμισυ το πρόστιμο για την παράνομη στάθμευση των δίκυκλων, κάτι που θα προβλέπεται στο  νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στο ίδιο πλαίσιο δίνεται σαφής οδηγία στις Περιφέρειες να δημιουργήσουν χώρους στάθμευσης για δίκυκλα και κάθε είδους  πατίνια. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα ΚΟΚ, το πρόστιμο για την παράνομη στάθμευση ανέρχεται σε 40 ευρώ, ενώ σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης είναι 20 ευρώ. Ωστόσο η παράνομη στάθμευση σε ράμπες ΑμΕΑ φτάνει τα 150 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο αναφέρονται ρητά όλες οι ρυθμίσεις κυκλοφορίας για ηλεκτρικά πατίνια όπως:

 • που επιτρέπεται η κυκλοφορία ,
 • τι εξοπλισμό πρέπει να έχουν οι οδηγοί τους,
 • ποια πρόστιμα θα πληρώνουν αν δεν ακολουθούν τα άρθρα του.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί με τα οχήματα αυτά που έχουν κατακλύσει τους ελληνικούς δρόμους.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής διαδικασίας προτού εισέλθει σε διαβούλευση και περιλαμβάνει, συνοπτικά, ένα πλέγμα προτεινόμενων ρυθμίσεων που αναπτύσσεται σε δύο πυλώνες:

ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο πλαίσιο αυτό ενσωματώνονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) με σχετικές τροποποιήσεις άρθρων, τα ελαφρά προσωπικά ηλεκτροκίνητα οχήματα  (ΕΠΗΟ).

Πρόκειται για τα :

 • Πατίνια (e-scooters),
 • Τροχοπέδιλα (rollers) και
 • τροχοσανίδες (skate boards), Α
 • υτοεξισορροπούμενα οχήματα (όπως Segway) και τα
 • ΕΠΗΟ που δεν υπάγονται σε κάποια εκ των ανωτέρω κατηγορία.

Δημιουργούνται κανόνες για την κυκλοφορία και τις προδιαγραφές οχημάτων που έχουν κατακλύσει τους δρόμους, αλλά έως σήμερα, δεν περιγράφονταν με σαφήνεια ως τύποι οχημάτων στη νομοθεσία.

Ενδεικτικά:

–         σε οδούς και χώρους που εφαρμόζεται ο ΚΟΚ τα οχήματα αυτά που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα) παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, επιτρέπεται να κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί. Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα,

–         απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας η κυκλοφορία των οχημάτων αυτών σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα),

–         καθορίζεται στο ήμισυ το επιβαλλόμενο πρόστιμο για παράνομη στάθμευση των ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών,

–         δίδεται η δυνατότητα στους δήμους να λαμβάνουν μέτρα ρύθμισης ή περιορισμού της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και να καθορίζουν χώρους για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών,

–         ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στον εξοπλισμό των ΕΠΗΟ κατ΄ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση) καθώς και τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας που πρέπει να φέρει ο χρήστης για την επιβολή διοικητικού προστίμου,

–         ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην κατασκευή, διάθεση στην αγορά και παροχή προς κοινόχρηστη χρήση των ΕΠΗΟ, την εποπτεία της αγοράς και τις υποχρεώσεις των παρόχων προς χρήση των οχημάτων αυτών.

ΣΒΑΚ

Το  σχέδιο νόμου  επιδιώκει να αντιμετωπίσει προβλήματα που αναδείχθηκαν από την εφαρμογή του άρθρου 22 του ν.4599/19 (Α’ 40) που αφορούσε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο καταργείται και αντικαθίσταται από δεκατέσσερα διακριτά άρθρα.

Ειδικότερα, θεσπίζονται απλοί και ενιαίοι κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για:

 1. την υλοποίηση έργων σε δημόσιες μεταφορές,
 2. μη-μηχανοκίνητα μέσα (πεζή μετακίνηση, ποδήλατο),
 3. συνδυασμένες μεταφορές,
 4. οδική ασφάλεια,
 5. διαχείριση κυκλοφορίας και στάθμευσης,
 6. αστική εφοδιαστική αλυσίδα,
 7. διαχείριση κινητικότητας και
 8. ευφυή συστήματα μεταφορών.

Τα ΣΒΑΚ καθιερώνονται έτσι ως μοχλοί δράσης βελτίωσης των συνθηκών της αστικής και περιαστικής κινητικότητας και ως φορέας αξιοποίησης σημαντικών κοινοτικών πόρων.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.