Το νερό είναι προφανώς το ρόφημα που καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως. Το νούμερο δύο πιο δημοφιλές ρόφημα όμως είναι το τσάι. Μάλιστα οι άνθρωποι προτιμάμε σε μεγάλο ποσοστό το πράσινο τσάι αφού είναι αντιοξειδωτικό και έτσι προφυλάσσει από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Ανάμεσα στα άλλα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι το χάσιμο βάρους.

Αυτές οι ιδιότητες κάνουν το τσάι αυτό τόσο αγαπητό και όχι απλά η γεύση του. Το να πίνεις τσάι κάθε μέρα είναι από τις πιο υγιεινές συνήθειες που μπορεί να έχεις. Οι άνθρωποι παλιότερα το κατανάλωναν γνωρίζοντας ότι τους κάνει καλό αλλά σήμερα η επιστήμη το έχει κατατάξει στις υπερτροφές. Φυσικά ακόμα και το τσάι θέλει μέτρο στην κατανάλωση του γιατί διαφορετικά δημιουργούνται διάφορες παρενέργειες.

Παρενέργειες και οφέλη του πράσινου τσαγιού

Τα θρεπτικά συστατικά του

Για να καταλάβουμε τα πλεονεκτήματα για την υγεία μας πρέπει να δούμε την θρεπτική αξία που έχει μία κούπα από το ρόφημα αυτό. Το βρασμένο τσάι αποτελείται κυρίως από νερό γι αυτό δεν περιέχει λιπαρά, υδατάνθρακες ή πρωτεΐνη. Επίσης δεν έχει καθόλου θερμίδες αν δεν προστεθεί σε αυτό ζάχαρη

Η αληθινή του θρεπτική αξία βρίσκεται στις κατιχίνες που περιέχει. Αυτές οι κατιχίνες είναι υπεύθυνες για την προστασία που παρέχει ενάντια σε αρρώστιες όπως ο καρκίνος. Ακόμα είναι υπεύθυνες για την προβιοτική και αντιοξειδωτική του δράση αλλά και την επίδραση του στον μεταβολισμό μας.

Το ποτάσιο που περιέχει σε ελάχιστη ποσότητα μειώνει την κούραση αλλά και το πρήξιμο. Ακόμα το πράσινο τσάι περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης. Με αυτό πολλοί άνθρωποι αντικαθιστούν τον καφέ γιατί είναι μεν πιο ήπιο δίνει όμως την καφεΐνη που μπορεί να θέλει κάποιος για τόνωση.

Άλλα πιθανά οφέλη του πράσινου τσαγιού

Σύμφωνα με έρευνες το πράσινο τσάι αυξάνει την πνευματική ετοιμότητα πιθανότατα λόγω της καφεΐνης που περιέχει. Αναφέρεται επίσης πώς παρέχει προστασία ενάντια στα καρδιακά νοσήματα επειδή μειώνει την χοληστερίνη και την υπέρταση! Επίσης φαίνεται πώς μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης

Ενώ οι κατιχίνες είναι καλές για πολλά πράγματα σε κάποιους ανθρώπους που καταναλώνουν πράσινο τσάι μαζί με τα γεύματα τους, προκαλούν αναιμία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κατιχίνες δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να απορροφήσει σίδηρο από την τροφή.

Είναι πολύ σημαντικό οι έγκυες να μην πίνουν πράσινο τσάι γιατί αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ο λόγος είναι η καφεΐνη που αυξάνει τον κίνδυνο μέχρι και αποβολών. Ακόμα οι θηλάζουσες μητέρες δεν πρέπει να το καταναλώνουν αφού η καφεΐνη περνάει από το μητρικό γάλα στο μωρό. Αυτά λέγεται πώς δημιουργούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλλά πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Κάποιες έρευνες συνδέουν αυτό το ρόφημα με την οστεοπόρωση. Σε μεγάλη ποσότητα το τσάι αυτό επηρεάζει την απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά. Έτσι τα οστά εξασθενούν και προκαλείται η οστεοπόρωση. Άλλες παρενέργειες έχουν να κάνουν με στομαχικές διαταραχές αλλά και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Φυσικά όλα αυτά προκαλούνται αν το καταναλώσουμε σε υπερβολικές ποσότητες. Διαφορετικά είναι ένα υπέροχο ρόφημα με πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.