Της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΟΥ

Η κολοκύθα έχει το δικό της ξεχωριστό άρωμα, παρόλα αυτά αναζητά τη συντροφιά φρούτων, μπαχαρικών κι άλλων αρωμάτων.

Τσάτνεϊ σημαίνει «δυνατά μπαχαρικά». Η γεύση είναι γλυκόξινη και ταιριάζει με κρέας, κοτόπουλο, σαλάτες, τυριά, ακόμη και μακαρονάδες.

 

Υλικά

1.200 κιλό κολοκύθα, ξεφλουδισμένη και κομμένη

600 γρ. μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια

1 κουταλιά τζίντζερ

3-4 κόκκινες πιπεριές τσίλι

4 κουταλιές της σούπας σιναπόσπορο

1 λίτρο μηλόξιδο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

400 γρ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε την κολοκύθα και 1/2 φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα μήλα και αφήνουμε 5΄. Ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα. Προσθέτουμε το τζίντζερ, τις πιπεριές, τους σιναπόσπορους, το ξίδι και το αλάτι. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρις ότου το μεγαλύτερο μέρος του υγρού να έχει εξατμιστεί και το μείγμα να έχει πήξει ελαφρώς. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να γίνει παχύρρευστο και τα  υγρά του να εξατμιστούν. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει. Μοιράζουμε το τσάτνεϊ καυτό σε μικρά βάζα που έχουμε αποστειρώσει και στεγνώσει καλά, και τα κλείνουμε αμέσως και τα τοποθετούμε ανάποδα. Διατηρούνται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 1 χρόνο το λιγότερο. Από  τη στιγμή που θα ανοίξουμε ένα βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο, πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 4 εβδομάδες.

Click to enlarge image 20200415_152557.jpgπηγή: eleftheriaonline.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.